Kategórie
 
 
 
 
 

Lov kapra: Všetko, čo potrebujete vedieť

Články
10.09.2024

Lov kapra je jednou z najobľúbenejších foriem rybolovu. Táto inteligentná a opatrná ryba vyžaduje od rybárov trpezlivosť, znalosť jej návykov a zručnosť pri výbere správnej nástrahy a techniky lovu. Ak túžite po skutočnej výzve a chcete si otestovať svoje rybárske schopnosti, lov kapra je pre vás ideálnou voľbou. V tomto článku vám prezradíme, ako sa stať úspešným kaprárom.

Lov kapra

Základy lovu a najlepší čas na lov kapra

Kapry sú rozšírené v mnohých typoch vôd, od pomaly tečúcich riek až po vodné nádrže, jazerá či štrkoviská. V niektorých vodách zákon umožňuje lov kaprov celoročne, v iných je časovo obmedzený na určité obdobia roka. Ich správanie zároveň ovplyvňuje mnoho faktorov, ako teplota vody, dostupnosť potravy či ročné obdobie.

Kedy loviť kapry počas dňa?

Kapry sú spravidla najaktívnejšie ráno a večer, keď je teplota vody nižšia a slnečné svetlo nie je tak intenzívne. Počas leta sa zvyknú zdržiavať vo väčších hĺbkach, kde je teplota nižšia. Blízko hladiny sa zvyknú zdržiavať najmä v prípade, že okolité prostredie vody poskytuje dostatok tieňa. V chladnejšom období sa pri hladine vyskytujú častejšie, keď sa vrchné časti vody otepľujú rýchlejšie. Rovnako ich vtedy možno nájsť aj v plytších vodách.

Lov kapra na jar

Lov kapra na jar je ovplyvnený zvyšujúcou sa aktivitou po zime. Začínajú sa aktívne kŕmiť a sú menej opatrné, vďaka čomu je ľahšie nalákať ich na návnadu. So zvyšujúcou sa teplotou vody sa zvyknú pohybovať bližšie k brehu, a tak je jar ideálnym časom na lov. Jarný lov kaprov je rovnako ideálny pre začiatočníkov, keď je šanca na úspech veľmi vysoká. Odporúča sa používanie jemnejších montáží a menších návnad, ako sú malé boilies alebo pelety.

Tip: Na jar sú kapry opatrnejšie a často hľadajú jemnejšie nástrahy, napríklad malé boilies s ovocnými príchuťami ako jahoda alebo malina.

Lov kapra v lete

Lov kapra v lete ovplyvňujú vysoké teploty. Počas dňa sa zvyknú skrývať vo väčších hĺbkach, kde je voda chladnejšia a aktívne sú hlavne skoro ráno a neskoro večer, keď majú aj vyššie vrstvy prijateľnú teplotu. V letnom období je ideálny lov kapra na hladine, kde často hľadajú hmyz a ďalšie malé organizmy. Ak máte radi výzvy, lov kaprov v teplej vode bude pre vás tým pravým. Pri love v lete je vhodné používať návnady, ktoré vydržia vo vode dlhšie a nebudú lákať menšie ryby.

Tip: V letných mesiacoch sa kapry často zdržiavajú v stĺpci alebo tesne pod hladinou, čo je dôvod, prečo môže byť účinný lov na plávajúce nástrahy, ako je technika zig rig.

Lov kapra v lete

Lov kapra na jeseň

Lov kapra na jeseň je známy svojou vysokou efektivitou. V tomto období sa pripravujú na zimu, keď si vytvárajú zásoby energie a intenzívne sa kŕmia. Jeseň je typicky vhodná na lov väčších kúskov, pretože prijímajú veľké množstvo potravy. Preto je vhodné používať návnady s vyšším obsahom bielkovín, ktoré kapry zasýtia a sú pre ne lákavé. Pri jesennom love kaprov je dobré sa zamerať na okolie brehov, kde hľadajú potravu. Efektívny môže byť tiež vo väčších hĺbkach, kde sa postupne sťahujú na zimu.

Tip: Do chladnejšej vody sa odporúčajú korenisté boilies alebo kombinácie s ovocím, napríklad ananás. Dôležité je aj dipovanie nástrah pre zvýšenie ich atraktivity.

Lov kapra v zime

Lov kapra v zime predstavuje výzvu, ale aj tu možno dosiahnuť úspech. S klesajúcou teplotou klesá aj ich aktivita a potravu si vyberajú pozornejšie. Lov kaprov v studenej vode si vyžaduje trpezlivosť a použitie jemnejších techník. Pre úspešný lov v tomto období je kľúčové použitie menších a menej nápadných návnad. Odporúča sa používať dipované nástrahy, ktoré sa lepšie šíria v studenej vode.

Zákon a povolenie na lov kaprov

Lov rýb sa na Slovensku riadi najmä zákonom o rybárstve č. 216/2018 Z. z. Okrem toho je nutné disponovať platným rybárskym lístkom, povolením na rybolov a členovia Slovenského rybárskeho zväzu aj členským preukazom. V kaprových vodách možno loviť celoročne vo vodných tokoch s výnimkou slepých, mŕtvych a odstavených ramien. Vo vodných nádržiach a ďalších rybárskych revíroch možno loviť od 1. júna do 14. marca nasledujúceho roka. Toto obmedzenie je najmä z dôvodu ochrany pri jarnom rozmnožovaní. Lov mimo povoleného obdobia je zakázaný a môže viesť k pokutám a strate rybárskeho oprávnenia.

Denná doba lovu rýb na kaprových vodách na Slovensku 2024*:

Január od 6:00 do 21:00
Február od 6:00 do 21:00
Marec od 6:00 do 21:00
Apríl od 6:00 do 21:00
Máj od 4:00 do 24:00
Jún od 0:00 do 24:00 (non stop)
Júl od 0:00 do 24:00 (non stop)
August od 0:00 do 24:00 (non stop)
September od 0:00 do 24:00 (non stop)
Október od 0:00 do 24:00 (non stop)
November od 6:00 do 21:00
December od 6:00 do 21:00

Podľa zákona sa v kaprových vodách zakazuje lov všetkých rýb od 15. marca do 31 mája; to neplatí od 1. mája do 31. mája, ak užívateľ uskutočňuje rybárske preteky alebo športové rybárske preteky. Zároveň sa tento zákaz nevzťahuje na kaprové vody, ktoré sú vodným tokom, okrem vodných nádrží, slepých ramien, mŕtvych ramien, odstavených ramien a ostatných vodných plôch, a kaprové vody, ktoré sú ostatnými vodnými plochami. 

Denná doba lovu rýb v článku má informatívny charakter. Všetci rybári sa musia riadiť údajmi stanovenými v aktuálnom rybárskom zákone, alebo pravidlami platnými v danom rybárskom revíre.

Presné pravidlá si vždy overte v rybárskom zákone alebo u správcu revíru.

Spoľahlivá výbava na lov kapra ako kľúč k úspechu

Kvalitná výbava je nevyhnutná pre úspešný lov kaprov. Správne zvolené prúty, navijaky, vlasce a ďalšie doplnky vám uľahčia prácu pri vode. Okrem toho sú dôležité aj podberáky, podložky pod ryby a váhy, aby ste mohli bezpečne manipulovať s úlovkom.

Kaprárske udice

Pri výbere udice na lov kaprov je nutné zvážiť mnohé parametre, vrátane dĺžky, tvrdosti či akcie. Dĺžka kaprárskej udice sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 3,6 až 3,9 metra. Dlhšie sú vhodné k lovu na väčšie vzdialenosti, s kratšími budete efektívnejší v blízkosti brehu, v hustom poraste a na ďalších obmedzených miestach. Rýchlu akciu prútu oceníte pri presnom nahadzovaní a zdolávaní väčších rýb, pomalšia akcia zase poskytuje väčšiu kontrolu nad rybou počas jej zdolávania. Pri bežnom love si vystačíte s tvrdosťou prútu okolo 2,75 až 3,5 lb.

Navijaky na lov kaprov

Pri výbere navijaku na kapry je dôležité zohľadniť najmä kapacitu cievky, prevodový pomer a spoľahlivosť brzdy. Kapacita cievky ovplyvňuje na aké vzdialenosti možno loviť, čím väčšia kapacita, tým väčšiu vzdialenosť dosiahnete. Optimálny prevodový pomer navijaku pri love kaprov by sa mal pohybovať v rozpätí 4,8:1 až 5,3:1, ktorý poskytuje dobrý balans medzi rýchlosťou navíjania a vynaloženou silou. Pri love kaprov sú obľúbené navijaky s voľnobežnou brzdou (baitrunner), pretože rybe umožňujú voľné odvíjanie vlasca pri zábere a sú dostatočne silné pri jej zdolávaní.

Lov kaprov nástrahyVlasce a háčiky na lov kaprov

Pri výbere vlascov a háčikov je dôležité zvážiť najmä podmienky a veľkosť rýb, ktoré plánujete loviť. Vo všeobecnosti sa odporúča použitie vlascov s priemerom 0,28 mm až 0,35 mm, ktoré sú dostatočne silné a pružné aj pri zdolávaní väčších jedincov. Pri love na dlhšie vzdialenosti alebo v náročnom prostredí môžete zvážiť použitie pletených vlascov, ktoré majú vyššiu odolnosť voči poškodeniu a sú pevnejšie.

Veľkosť háčika je dôležité prispôsobiť veľkosti návnady. Pri tradičných návnadách ako boilies a pelety je zvyčajne postačujúca veľkosť 4 až 8. Háčik by navyše mal byť ostrý, aby efektívne zasekol rybu.

Oblečenie pre rybárov

Zvoliť vhodné oblečenie je dôležité nielen k ochrane pred poveternostnými vplyvmi, ale aj pre komfort počas celej rybačky. V lete ide najmä o odevy chrániacie pred slnkom, v zime zase pred chladom.

  • Rbárska šiltovka ochráni vašu tvár a oči pred slnkom.
  • Kvalitné termoprádlo je v zime nevyhnutnosťou, keď pomáha udržať teplo počas dlhého čakania, ale tiež odvádza vlhkosť a udržiava telo v suchu.
  • Nepremokavé čižmy využijete počas celého roka, v zime by mali byť odolné aj voči chladu.
  • Rybárske rukavice majú úlohu hlavne v zime, keď poskytujú ochranu pred chladom, ale zároveň by sa v nich malo dobre manipulovať s rybárskym vybavením. 

Chutné a lákavé návnady a nástrahy pre kaprov

Výber vhodnej návnady, nástrahy a taktiky kŕmenia výrazne zvyšuje šance na úspešný lov. Každé ročné obdobie a miesto lovu si vyžaduje špecifické riešenie a nemožno určiť jeden univerzálny prístup, ktorý by fungoval všade. Vo všeobecnosti možno povedať, že najúčinnejšie nástrahy na kapra sú boilies, pelety a kukurica, ale je tiež dôležité riadiť sa skúsenosťami. Akú návnadu na kapra použiť a aké sú ich vlastnosti?

Boilies

Boilies sú jednou z najobľúbenejších návnad pri love kaprov. Sú dostupné v mnohých veľkostiach a príchutiach, čo uľahčuje voľbu pre jednotlivé ročné obdobia či lovné revíry. Lov kapra na boilies zvykne byť na jar a v lete úspešný na ovocné a sladké boilies, na jeseň a v zime lepšie fungujú rybacie a korenisté príchute obsahujúce potrebné živiny. V studených vodách sa odporúča menší priemer (5-12 mm), zatiaľ čo v teplých vodách môžete použiť väčšie (až 35 mm) na odradenie menších rýb.

Lov kapra na boilies

Pelety

Pelety sa vo vode rýchlo rozpúšťajú a umožňujú prilákať ryby na lovné miesto. Pri love je dôležité vybrať vhodnú veľkosť a príchuť. Menšie zvyknú byť účinnejšie v chladnom období, na jar a v lete si ryby pochutnajú skôr na väčších peletách. Možno ich použiť pri zakrmovaní v určitej oblasti, ale aj ako návnadu priamo na háčik.

Kukurica

Kukurica sa hodí najmä pri jarnom love kaprov, keď sa ich aktivita zvyšuje a hľadajú jednoduchú potravu. Kukurica je okrem toho cenovo dostupná a možno ju použiť samostatne alebo v kombinácii s boilies a peletami pre zvýšenie atraktivity.

Jesenné návnady na kapry

Jesenný lov kapra vyžaduje použitie návnad bohatých na bielkoviny, ktoré pomáhajú vytvoriť si zásoby na zimu. Účinné zvyknú byť rybacie a korenisté boilies, ktoré lákajú veľké kapry hľadajúce výdatnú potravu.

Zimné návnady na kapry

V zime je pri love kaprov vhodné používať menšie a jemnejšie návnady s nízkym obsahom olejov, ktoré sú lepšie stráviteľné. Mini boilies, kukurica a malé pelety sú často najúčinnejšie, pridaním atraktantov možno zvýšiť šance na úspešný lov.

Aké techniky lovu sú pri kaproch najúčinnejšie?

Použitie správnej techniky pri love kaprov je rovnako dôležité, ako voľba vhodnej návnady. Pri love kaprov je potrebné zohľadniť špecifiká prostredia a veľkosť lovených rýb. Aké sú výhody lovu na plavák, feeder alebo krmítko?

Lov kapra na plavák

Lov kapra na plavák je tradičná metóda vhodná pre plytké vody a aktívne jedince. Je ideálna pre lov v blízkosti brehu, kde zvyknú hľadať potravu. Pri love na plavák je dôležité zvoliť správnu veľkosť plaváka. Odporúčame použitie ľahkých prútov s jemnou špičkou, ktoré umožňujú presné nahadzovanie a citlivé sledovanie záberov. Lov na plavák zvykne byť najefektívnejší na jar.

Lov kapra na feeder

Lov kapra na feeder je obľúbený pre svoju presnosť a efektivitu. Používa sa prút s citlivou špičkou, ktorá detekuje aj najjemnejšie zábery. Lov na feeder je vhodný k použitiu v stojatých aj tečúcich vodách. Súčasťou montáže je krmítko uvoľňujúce krmivo do oblasti lovu. Táto metóda je preto najvhodnejšia na jeseň a v zime, keď sú kapry menej aktívne, ale jej použitie môže byť úspešné počas celého roka.

Lov kapra na krmítko

Lov kapra na krmítko je metóda veľmi podobná feedru. Krmítko sa umiestňuje hneď vedľa háčika s návnadou a rybárovi umožňuje zakrmovať miesto, kde sa nachádza návnada. Ako krmivo sa hodia boilies, kukurica aj pelety. Lov na krmítko je najúčinnejší v hlbších vodách a v období, keď kapry aktívne vyhľadávajú potravu.

Kapor sa rýchlo učí

Kapry sú schopné sa učiť z predošlých skúseností, čo môže spôsobiť, že budú opatrnejšie pri opakovanom použití rovnakých nástrah. Po opakovaných pokusoch s rovnakou návnadou môžu začať byť podozrievavé a vyhýbať sa jej. Preto je dôležité meniť taktiku, nástrahy a prezentáciu návnady.

Lov kapra v jeseni

V akých vodách loviť kapre?

Spôsob lovu kaprov sa v rôznych vodách líši a je potrebné k nemu pristupovať individuálne. Kombináciou našich tipov a vašich skúseností možno výrazne zvýšiť šance na úspešný lov.

Pri love kapra na rieke je dôležité zvoliť ťažšie závažia, aby montáž zostala bez pohybu na mieste. Kapry sa zvyknú zdržiavať v hlbších častiach rieky alebo v blízkosti prekážok, kde hľadajú potravu.

Lov kapra na jazere vyžaduje použitie tichých techník a jednoduchých montáží. Zvyknú sa zdržiavať v blízkosti vegetácie alebo v hlbších častiach jazera.

Priehrady sú zvyčajne veľké a hlboké a kapre sa môžu pohybovať na rôznych miestach. Lov v týchto podmienkach si vyžaduje dlhšie nahadzovanie, a preto je nevyhnutné použitie silnejších prútov a navijakov.

Lov kaprov v studenej vode vyžaduje trpezlivosť a použitie menších návnad. V studenej vode sú menej aktívne, a tak je dôležité cieliť presne na miesta, kde sa zvyknú zdržiavať. Týmto spôsobom možno zvýšiť šance na úspešný lov.

Nezmeškajte ďalšie rybárske tipy a triky – prihláste sa na odber nášho newslettera pomocou formulára nižšie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia